KANTOORINRICHTING ALS VERLENGSTUK VAN DE BEDRIJFSIDENTITEIT

KANTOORINRICHTING ALS VERLENGSTUK VAN DE BEDRIJFSIDENTITEIT
11/12/2023

UPDATE: Sinds de publicatie van dit artikel is de lockdown opgeheven. Let op dat de informatie en context in dit artikel dateren uit de periode waarin de lockdown nog van kracht was. Lees verder voor een terugblik op de situatie en maatregelen die destijds golden.

Hoe zorg je voor een veilige kantoorruimte

Handen wassen, spatschermen, tussenschotten, flexwerkplekken die niet meer flexibel, maar vast worden: het zijn enkele maatregelen die bedrijven nemen om de terugkeer van collega’s naar kantoor te faciliteren. Hoewel er momenteel nog volop vanuit huis gewerkt wordt in Nederland, bereiden veel mensen zich weer voor op hun rentree naar kantoor. Maar als je straks weer terug mag naar kantoor, hoe zorg je dan samen met je collega’s voor een veilige kantoorruimte?

Een gezond kantoorklimaat: Temperatuur en ventilatie

Volgens deskundigen grijpt het Corona virus minder snel om zich heen, wanneer de temperatuur laag is en de luchtvochtigheid hoog. Misschien niet het meest aangename werkklimaat, zo’n kil en vochtig kantoor, maar wel belangrijk om verspreiding te voorkomen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de kantoorruimte goed te ventileren. In principe blijft iedereen thuis wanneer hij of zij zich niet goed voelt. Maar een nies-of hoestbui kan iedereen natuurlijk een keer overkomen. Omdat het Corona virus mogelijk ook verspreid wordt via hele kleine ademdruppeltjes die langer in een ruimte blijven hangen, raadt het RIVM aan om bijvoorbeeld ramen te openen. Ook moet het aanwezige ventilatiesysteem altijd aan staan. Een dergelijk systeem voert oude lucht naar buiten en brengt nieuwe, verse lucht naar binnen. Zorg dus voor een goede luchtverversing, in grote én kleine ruimten. Kom jij terug op een kantoor dat een hele tijd dicht is geweest? Check bij de facilitaire dienst dan even of het mechanische ventilatiesysteem inmiddels weer is aangezet. Misschien niet het meest energiebesparende kostenplaatje, wel noodzakelijk voor de gezondheid. 

Vergader niet in een kleine ruimte: Ga naar buiten

Met een groep mensen in een slecht geventileerde,kleine ruimte vergaderen is in deze coronatijd natuurlijk niet verstandig. Het liefst vergader je nu lekker buiten met je collega’s. Is dat geen optie, zorg er dan voor dat je minimaal een half uur van tevoren de ramen van de vergaderruimte openzet. Laat deze ook open tijdens en na de vergadering om voor voldoende verse lucht in de ruimte te zorgen. Probeer de tijd dat je vergadert ook beperkt te houden. 

Kantoorgebruik verandert voorgoed

Naast bovengenoemde maatregelen die met name betrekking hebben op een gezond werkklimaat, zijn bedrijven ook aan het puzzelen met meer praktische zaken. Daarbij komt veel denkwerk aan te pas. Nadenken over meer hygiënische oplossingen voor deurklinken, werken in deelteams, zodat er altijd een vervanger is voor iemand die ziek wordt. Het aantal mensen per werkeiland beperken en duidelijke regels opstellen voor gebouwen met gezamenlijke voorzieningen. Zolang er nog geen vaccin is, zal het kantoorgebruik ten tijde van de Corona crisis veranderen. En zullen we er allemaal een bijdrage aan moeten leveren.

OfficeMania helpt graag mee met oplossingen die een veilige terugkeer naar kantoor garanderen. Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?


Ben je nieuwsgierig naar de boeiende projecten die OfficeMania heeft gerealiseerd? We delen graag onze inspirerende verhalen en innovatieve oplossingen met je. Vul eenvoudigweg ons contactformulier in, en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Of het gaat om kantoorinrichting, ergonomische meubels of speciale maatwerkprojecten, we staan klaar om jou vragen te beantwoorden.

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.