WAT IS BIOPHILIC DESIGN?

WAT IS BIOPHILIC DESIGN?
11/12/2023

Biophilic design kan stress reduceren, cognitieve functies en creativiteit verbeteren en verbetert ons welzijn in het algemeen. In een wereld waarin we steeds meer verstedelijken en steeds meer bijbouwen, is dit belangrijker dan ooit. Design dat ons opnieuw verbindt met de natuur, is essentieel om te wonen en werken in gezonde ruimten.

Wat is biophilic design?

Wij mensen hebben een aangeboren biologische verbinding met de natuur, ook wel biofilie genoemd. Dit verklaart onze fascinatie voor bijvoorbeeld knetterend vuur, knisperend ijs en beukende golven. Het verklaart ook waarom uitzicht op de tuin onze creativiteit kan versterken. Waarom schaduwen en hoogten angst op kunnen wekken en het gezelschap van dieren en wandelen door een bos een herstellend en genezend effect kunnen hebben.

Waarom we een tuin hebben en planten en bloemen in huis houden. Maar het verklaart ook waarom sommige stadsparken en gebouwen meer aanspreken dan andere. Al decennia lang werken ontwerpers en onderzoekers aan het definiëren van aspecten van de natuur die het meest invloed hebben op onze tevredenheid over onze gebouwde omgeving. De implementatie en toepassing van deze biologische behoefte van de mens om in verbinding te staan met de natuur in architectuur, ontwerp en inrichting, wordt biophilic design genoemd.

Een stukje geschiedenis

De term ‘biophilia’ werd voor het eerst in 1964 gebruikt door sociaal-psycholoog Eric Fromm en later gepopulariseerd door bioloog Edward Wilson. De diverse benamingen en toepassingen in verschillende gebieden zoals neurowetenschappen en architectuur, hebben allemaal betrekking op het verlangen om in verbinding te staan met de natuur en natuurlijke systemen.

Met de opkomst van de ‘green building’ beweging in de jaren 90, groeide de behoefte aan een verbeterde omgevingskwaliteit en werd de link gelegd tussen een prettige, met natuurelementen gevulde werkomgeving en de productiviteit van werknemers.

Biophilic design anno 2023

Het afgelopen decennium is er een gestage groei geweest in het werk rond neurowetenschap en architectuur, zowel in de praktijk als in onderzoek. De normen omtrent ‘groen bouwen’ beginnen steeds vaker het concept biofilie in zich op te nemen, voornamelijk vanwege de bijdrage aan de kwaliteit van het milieu binnen kantoren en het in verbinding staan met ruimte en plaats.

Kortom: werken in een ruimte die volgens de principes van biophilic design is ingericht, heeft grote voordelen voor je gezondheid en (mentale) welzijn. In ons volgende blog geven we tips om biophilic design toe te passen in je kantoorinrichting!

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?


Ben je nieuwsgierig naar de boeiende projecten die OfficeMania heeft gerealiseerd? We delen graag onze inspirerende verhalen en innovatieve oplossingen met je. Vul eenvoudigweg ons contactformulier in, en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Of het gaat om kantoorinrichting, ergonomische meubels of speciale maatwerkprojecten, we staan klaar om jou vragen te beantwoorden.

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.