Hoe stel je een bureaustoel in?

Tips voor het instellen van jouw bureaustoel

Een nieuwe bureaustoel kopen is een eerste, (we hopen natuurlijk dat je dat bij OfficeMania zult doen!), maar het juist instellen van een bureaustoel blijkt voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk te zijn. Omdat we het bij OfficeMania belangrijk vinden dat je optimaal gebruik maakt van jouw nieuwe bureaustoel, geven we je hier graag tips over hoe je deze op de juiste wijze in kunt stellen.

Waarom is het instellen van je bureaustoel zo belangrijk?

Ondanks het feit dat staand werken tegenwoordig wordt aangemoedigd, voeren de meeste mensen hun werkzaamheden nog altijd zittend uit. Echter zien we dat dit vaak in een onjuiste positie wordt gedaan. Zittend op de punt van de stoel, met het gezicht enkele centimeters van het beeldscherm af, of (vaak later op de dag) onderuit hangend in de bureaustoel. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten zoals rugpijn, pijn aan de schouders, nekpijn en zelfs hernia’s ontstaan. Je kunt nog zo’n goede bureaustoel aanschaffen, als deze niet op jouw lichaam wordt aangepast, biedt de stoel niet de juiste ondersteuning van het lichaam om ergonomisch te kunnen werken.

Bureaustoel instellen

STAAT JOUW PRODUCT ER NIET BIJ?

Niet ons hele assortiment staat op de site. We helpen je graag verder.

Hoe stel je een bureaustoel in?

Het is belangrijk dat je eerst je bureaustoel in de juiste positie instelt, daarna pas je bureau. Omdat jouw lichaam direct contact maakt met de bureaustoel is deze leidend. Neem even wat afstand van het bureau en volg de volgende stappen:

1. Stel de zithoogte in

Zorg ervoor dat je goed achterin de bureaustoel gaat zitten, met je voeten stevig op de grond. Je benen zijn gebogen in een hoek van 90 graden.Vervolgens stel je met de hendel de zithoogte in, waarbij je voelt dat de druk op het zitvlak gelijkmatig wordt verdeeld. Bereiken je benen de grond niet en voel je dat de druk zich voornamelijk aan de voorkant van het zitvlak bevindt? Dan staat de bureaustoel te hoog. Neemt de druk toe aan de achterkant van het zitvlak? Dan staat je stoel waarschijnlijk te laag. Belangrijk is dus om vooral te voelen of je goed zit.

2. Stel de zitdiepte in

Een stelregel voor het instellen van de zitdiepte is dat de ruimte tussen de voorkant van de zitting en je knieholte minimaal twee vingers tot maximaal een vuist moet zijn. Is deze ruimte groter dan een vuist, dan zit je te ver naar voren. Is de afstand minder dan twee vingers? Dan kan de zitting in de knieholtes schuren, wat irritatie oplevert.

3. Stel de rugleuning in

We raden je aan om de hoek tussen de zitting en je rug minimaal 90 en maximaal 110 graden te maken. Op deze wijze zit je in een actieve werkhouding en zit je niet te rechtop, wat vermoeiend kan zijn. Heeft jouw stoel een lendensteun? Plaats deze dan in de holling van je onderrug zodat deze de juiste steun krijgt.

4. Stel de armleggers in

Veel mensen gebruiken hun bureau als ondersteuning van de armen. Echter reik je dan te ver naar voren, waardoor je last kunt krijgen van je nek en schouders. Een truc om de hoogte van de armleggers te bepalen is door je arm ontspannen langs je lichaam te houden en met je wijsvinger je sleutelbeen aan te raken. Het puntje van je elleboog geeft het punt aan tot waar de hoogte van de armlegger moet reiken.

5. Zorg voor een actieve zithouding

Bij een actieve zithouding, is het van belang dat je de druk die de bureaustoel geeft afstemt op je eigen gewicht. Hoe meer druk de bureaustoel je in de rug geeft, des te eerder ben je geneigd naar voren gedrukt te worden. Te weinig druk zorgt ervoor dat je meer ‘naar achter valt’ in je bureaustoel. Bij een actieve zithouding gebeurt geen van beide. Ga met je rug aangesloten tegen de rugleuning zitten. Voeten plat op de grond. Leun een klein beetje naar achteren; als je je voeten nu van de grond haalt blijf je in deze positie hangen. Dus je wordt niet naar voren geduwd en valt niet naar achteren.

6. Stel je bureau in

Tot slot stel je de hoogte van je bureau in. Hierbij kijk je naar de hoogte van de armleuningen: deze dienen gelijk te lopen met het bureau, of maximaal 1 centimeter erboven. Hierdoor worden je armen op ontspannen wijze ondersteund, zonder dat je met opgetrokken schouders hoeft te werken.

OfficeMania helpt je graag bij het instellen van jouw bureaustoel

We hopen dat je met deze relatief eenvoudige tips merkt dat je lichaam de juiste houding aanneemt en minder last zult krijgen van nek- en rugklachten. We hebben ook tips voor het instellen van de complete werkplek. Kom je er niet uit of heb je hulp nodig? Neem dan eens contact op met onze bureaustoel specialist, we komen graag bij je op locatie voor het instellen van je bureaustoel en/of werkplek!