Goed om over na te denken: slim je werkplek instellen

Mooi en hoogwaardig kantoormeubilair kopen is bij Office Mania niet moeilijk. Hier vind je bureaustoelen, directiestoelen, zit-sta bureaus en hoekbureaus van de beste merken, in een scala aan kleuren, materialen en designs. Toch ben je daarmee nog niet klaar met je kantoorinrichting, want zelfs het beste meubilair werkt niet in je voordeel als je het niet op de juiste manier instelt op de mensen die het gaan gebruiken. Vanuit onze professionele kijk op ergonomie en een arbotechnisch verantwoorde werkplek geven we je hier een paar belangrijke tips voor kantoormeubilair dat een goede werkhouding ondersteunt.

Om een werkplek goed in te stellen is het van belang dat je dit doet in de juiste volgorde. We beginnen daarom ALTIJD eerst met het instellen van de bureaustoel en daarna stellen we het bureau in.

1. Zithoogte van de bureaustoel

Ga met billen en rug, goed aangesloten in de stoel zitten. Zorg dat je voeten plat op de grond staan. Stel de hoogte nu zo in, dat je benen een hoek van 90 graden hebben of iets meer. en zorg dat de stoelzitting aan je bovenbenen goede steun geeft. Je zit te hoog als je voeten de grond niet volledig raken, en je zit te laag als je benen in een hoek van minder dan 90 graden staan. (iets meer mag wel).

2. Zitdiepte van de zitting

Ook hier is het weer belangrijk dat je goed aangesloten tegen de rugleuning zit. Wanneer je de zitting naar voren en achteren kan schuiven, zorg je er nu voor dat je ongeveer een vuist (6 centimeter) tussen je onderbeen en de voorkant van de zitting kunt plaatsen. Je hebt dan voldoende bewegingsvrijheid, zonder je benen af te knellen en de bloedsomloop te beperken. Uitgangspunt is verder dan je geen druk aan de achterkant van je bovenbenen voelt. Dan is de ondersteuning te weinig. Wanneer je bureaustoel deze functie niet heeft is een andere stoel aan te bevelen.

3. hoogte van de armleggers

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zijn de armleggers op een bureaustoel  geen armleuningen. Deze zitten op een fauteuil. Armleggers ondersteunen alleen in een ontspannen houding. Hiervoor is het belangrijk dat je weer aangesloten zit tegen de rugleuning. Laat je arm volledig ontspannen hangen langs je lichaam en zorg dat ook je schouders ontspannen zijn. Wanneer je nu een haaks hoek (90 graden) maakt met je onderarm en de armlegger net niet zo hoog instelt als je elleboog komt. Dan is je armlegger juist ingesteld. Vaak zijn je armen niet helemaal gelijk, dus het kan zijn dat je andere armlegger niet precies op dezelfde hoogte uitkomt. Maar meestal is dit wel het geval.

4. hoogte van de rugleuning

In bijna elke bureaustoel zit een voorgevormde lendensteun. En sommige hebben zelfs een extra lendensteun. De lendensteun is de bolling in de rugleuning die aan moet sluiten bij het holle gedeelte van je rug. De rugleuning kan je heen en weer bewegen en zo voelen hoe deze de beste ondersteuning geeft aan je onderrug. Wanneer je dit hebt gedaan bent je klaar met het instellen van je bureaustoel.

5. Instellen van je bureau

Het afstellen van je bureau  is nu heel makkelijk. Zorg ervoor, dat wanneer je in je bureaustoel  zit (door de veer zak je iets naar beneden) het bureau op gelijke hoogte staat als de bovenzijde van je armleggers. Wanneer je bureau te hoog staat is het risico aanwezig op schouder en nekklachten. Een te laag bureau kan zorgen voor rugklachten.