Zitten op een stoel: aangeboren of aangeleerd?

Zitten op een stoel: aangeboren of aangeleerd?

Als het gaat om de juiste zithouding weten we allemaal wel hoe we dat in grote lijnen moeten doen: niet onderuitgezakt zitten, de benen niet over elkaar, de billen goed tegen de achterkant van de bureaustoel en de voeten op de grond. Maar ondanks dat je misschien let op de juiste zithouding, is langdurig zitten eigenlijk schokkend slecht voor je. Het wordt niet voor niets omschreven als het nieuwe roken en brengt gezondheidsklachten als hartziekten, diabetes en zelfs kanker met zich mee. Toch gaat onze zittende levenshouding al een eind terug in de tijd en heeft te maken met verschillende biologische, ruimtelijke en culturele factoren.

De gewoontes die de mens heeft als het gaat om het aannemen van verschillende lichaamshoudingen hebben natuurlijk anatomische en fysiologische beperkingen, maar een groot deel ervan zijn toch cultureel bepaald. Het aantal verschillende lichaamshoudingen dat de mens aan kan nemen ligt ongeveer rond de duizend. Sommige houdingen komen in alle culturen over de wereld voor en vormen een deel van ons menselijke basis erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan het rechtop staan met de armen langs het lichaam.

De ontwikkeling van menselijke lichaamshoudingen
Door invloed van techniek en activiteiten zoals vuur maken, hout kerven, voedsel verzamelen, jagen en varen heeft het menselijk lichaam zich aangepast en ontwikkeld. Ook terrein en vegetatie beïnvloeden de manier waarop het menselijk lichaam zich in een bepaalde houding moet begeven. In sommige regionen op de wereld dwong het hoge gras herders tot een meer staande positie om hun kudde in de gaten te houden, terwijl herders in een toendra (kort gras) klimaat meer zittend of hurkend toezicht hielden. Een vochtige, sneeuwachtige of modderachtige grond beperkt het zitten, terwijl een droge grond juist uitnodigt tot zitten.

Het gebruik van de stoel en een zittende houding
Hoewel een zittende ‘stoelhouding’ veel vaker voorkomt in culturen waar stoelen en banken veelgebruikte meubelstukken zijn, is dergelijk meubilair zeker geen vereiste om deze houding aan te nemen. Uit *cultureel-antropologisch onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld Papoea’s en Melanesiërs gebruik maken van houtblokken, keien, stenen of aarden terrassen om net als wij een zittende houding aan te nemen. Een rugsteun kan de ontspanning van de zithouding vergroten, maar lijkt in deze culturen een ondergeschikte factor te zijn.

Stoelen door de geschiedenis heen

Stop met langdurig zitten, kom in beweging!
Inmiddels wordt het gebruik van (bureau)stoelen met name in het Westen al op jonge leeftijd aangeleerd. Peuters worden in buggies gezet en kinderen wordt geleerd op school op stoeltjes te zitten. De techniek en de digitalisering van de moderne wereld hebben de mens ertoe bewogen om soms uren achter elkaar zittend door te brengen. Echter blijkt nu na vele jaren onderzoek dat deze Westerse, sedentaire levenswijze zeer schadelijke gevolgen voor het menselijk lichaam kunnen hebben. Toch ligt de oplossing voor handen: meer bewegen op kantoor! Door middel van zit sta bureaus, wiebelkrukken en active boards kun je al een hoop winnen en meer lichaamsbeweging krijgen. Heb je advies nodig of wil je weten hoe je meer beweging uit je kantoordag kunt halen? Neem dan contact op met OfficeMania!

*Bron: World Distribution of Certain Postural Habits – Gordon W. Hewes, University of Colorado.